Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yarım Asırdır Bu Sanatı Yaşatıyor

Edirne’nin köklü sanatı Edirnekari’yi yaşatma misyonuyla hareket eden 72 yaşındaki Mehtap Cömert, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı” olarak kabul ediliyor.

Edirne'nin köklü sanatı Edirnekari'yi

 

51 yıldır bu sanatı gelecek kuşaklara aktarmak için çaba harcayan Cömert, sanat yaşamına Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksekokulu’nda başladı.Mehtap Cömert’in Edirnekari serüveni, 1973 yılında sanat tarihi hocasının sorduğu “Edirnekari nedir?” sorusuyla başladı. O günden bu yana birçok eser inceleyip araştıran ve Trakya Üniversitesi’nde Duvar Süsleme Bölümü’nü kurarak birçok öğrenci yetiştiren Cömert, Edirnekari sanatını hem uygulayarak hem de akademik çalışmalarla ilerletti.

2004 yılında “Edirnekari” adlı kitabı yayımlayan Cömert, bu sanatı ve motiflerini derinlemesine inceleyerek bilgi birikimini gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor. Edirne’deki atölyesinde halen sanatını sürdüren Cömert, ulusal ve uluslararası festivallerde eğitim vererek sanatını tanıtıyor.

Mehtap Cömert, yaptığı açıklamada, “Edirnekari sanatı benim için bir ömür, bir servet. Yaradan’ın bana verdiği bir görev olarak kabul ediyorum bu sanatı yaşatmayı. Öğrencilerimin başarıları beni mutlu ediyor. Vicdanen de bu görevi yerine getirdiğim için huzur duyuyorum” şeklinde konuştu.