Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Yeni Kanun Teklifi ile 230 Bin Öğretmene Başöğretmenlik İmkanı Sağlanıyor”

Öğretmenlik Mesleği Kanunu (ÖMK) Teklifi yasalaştıktan sonra, 20 yıllık kıdemi dolduran tüm öğretmenler, uzman öğretmen olup olmadıklarına bakılmaksızın gerekli eğitimi tamamlamaları halinde başöğretmen olabilecek.

Öğretmenlik Mesleği Kanunu (ÖMK)

 

Yeni kanun teklifi, öğretmenlerin kariyer basamaklarında ilerlemeleri için “yazılı sınav” ve “mesleki çalışmalar” koşullarını kaldırıyor. 2022’de yürürlüğe giren Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun bazı hükümlerinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesinin ardından hazırlanan yeni teklif, öğretmenlik mesleğini üç kariyer basamağına ayırıyor: öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen.

Teklifle birlikte, uzman öğretmenlik için en az 10 yıl öğretmen olarak hizmet verme ve başöğretmenlik için en az 10 yıl uzman öğretmen olarak hizmet şartları bulunuyor. Ayrıca, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının olmaması ve ilgili eğitim programlarının tamamlanması gerekiyor.

Yaklaşık 230 bin öğretmenin faydalanacağı yeni düzenleme, 20 yıllık kıdemi dolduran öğretmenlere başöğretmen unvanı için başvuruda bulunma imkanı tanıyor. Bu öğretmenler, uzman öğretmen olup olmadıklarına bakılmaksızın gerekli eğitimi tamamladıklarında başöğretmen olabilecekler.

Öğretmenlere önemli kazanımlar sağlayan Öğretmenlik Meslek Kanunu’na göre, 2022’de 516 bin 974 öğretmen uzman öğretmen, 66 bin 679 öğretmen başöğretmen unvanı aldı. 2023’de ise 69 bin 881 öğretmen uzman öğretmen, 3 bin 891 öğretmen başöğretmen unvanı kazandı. Uzman öğretmenler 4 bin 304 lira, başöğretmenler ise 8 bin 608 lira eğitim-öğretim tazminatından yararlanıyor.

Yeni kanun teklifi ile öğretmenler meslekleriyle ilgili olmayan faaliyetlerde rızaları dışında çalıştırılamayacak ve öğretmenlere yönelik işlenen suçlarda cezalar yarı oranında artırılacak. Milli Eğitim Akademisi kurulacak ve öğretmenlerin mesleki gelişimi, kariyer basamaklarında ilerlemeleri ve görevde yükselmeleri için eğitim programları hazırlanacak.